MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

NAMAZ

<< 427 >>

28- Sabah Namazından Sonra Güneş Yükselene Kadar Oturmak

 

1. Muaz

 

- - (-)

3196- Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sabah namazından sonra kuşluk namazına kadar namazgtlhında oturup hayırdan başka bir şey konuşmayan kişininı günahları denizlerin köpüğünden daha fazla olsa dahi bağışlanır. ''

 

Bu Hadis Hasendfir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 2127 (1287) ve Beyhaki, salat (3/49) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Cabir b. Semure (r.a.)

 

- - (-)

3197 (1)- Simak b. Harb der ki: Cabir b. Semure'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra ne yapardı?" diye sorduğumda: "Güneş doğana kadar namazgahında otururdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/463 (670) ve Nesai, sehv (3/80) rivayet ettiler.

 

 

 

3198 (2)- Simak b. Harb der ki: Cabir b. Semure'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile çok oturur muydun?" diye sorduğumda: "Evet, çok otururdum" dedi ve şöyle devam etti: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldığı yerden güneş doğana kadar ayrılmazdı. Güneş doğduğu zaman kalkardı. Bu süre zarfında daha çok suskun kalırdı. Yanındaki ashabı eski cahiliye dönemlerini anlatıp gülederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise onlaratebessüm ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3199 (3)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar namazgahında otururdu. Sabah namazında ise Kaf Suresi'ni okurdu. Ancak daha sonra sabah namazlarını daha kısa tutmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/337 (58) rivayet etti.

 

 

 

3200 (4)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra namazgahında oturur, güneş doğana kadar evine gitmezdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3201 (5)- Sim ak b. Harb der ki: Cabir b. Semure'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra ne yapardı?" diye sorduğumda: "Güneş doğana kadar namazgahında otururdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3202 (6)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş iyice yükselene kadar namazgahında otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3203 (7)- Cabir b. Semure der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş iyice yükselene kadar namazgahında otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3204 (8)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş iyice doğana veya iyice yükselene kadar namazgahında otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3205 (9)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında Kaf suresi'ni okurdu. Ancak daha sonra sabah namazlarını daha kısa tutmaya başladı. Yine ResufuHah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar namazgahında otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

4820 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

 

3206 (10)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar namazgahında otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Ebu Umame

 

- - (-)

3207 (1)- Ebu Umame der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden Mescid'e çıkınca kıssacının biri bir şeyler anlatıyordu. Adam Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i görünce durdu. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Devam et! Sabah namazından sonra güneş doğana kadar (namaz ktldığım yerde) oturmam benim için dört köle azat etmemden daha iyidir. İkindi namazından sonra da güneş batana kadar (namaz ktldığım yerde) oturınam benim için dört köle azat etmemden daha iyidir.''

 

Bu Hadis Hasendir.

 

Heysemı (1/190) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup Taberani'nin ifadesi şöyledir: "Kıssa anlatmaya devam et! Andolsun ki sabah namazını kılmandan sonra Güneş batıncaya kadar ben bu yerde oturmayı...." Ravileri güvenilir olarak değerlendirilmiştir. Ancak senedinde yer alan, Ebu Umame'nin ravisi Ebu'l-Ca'd, eğer el-Gatafani ise, Sahih'in ravilerindendir. Eğer başkası ise kendisini tanımıyorum." 24700 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

3208 (2)- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''(Sabah namazmdan sonra) güneş doğana kadar tekbir, tehli! ve tesbih ile Yüce Allah'ı zikretmem benim için İsmailoğullarından dört kişiyi azat etmemden daha iyidir. İkindi namazından sonra güneş batana kadar Yüce Allah'ı zikretmem de benim için İsmailoğullarından şu kadar kişiyi azat etmemden daha iyidir.''

 

Bu Hadis Hasendir.

 

Heysemi (10/104): "Ahmed ve Taberani hasen senetlerle rivayet ettiler" demiştir,

 

 

 

3209 (3)- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''(Sabah namazından sonra) güneş doğana kadar tekbir, tahmıd ve tesbih ile Yüce Allah'ı zikretmem benim için İsmailoğullarından iki veya daha fazla kişiyi azat etmemden daha iyidir. İkindi namazından sonra güneş batana kadar Yüce Allah'ı zikretmem de benim için İsmailoğullarından dört kişiyi azat etmemden daha iyidir.''

 

Bu Hadis Hasendir.

 

 

 

4. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

- - (-)

3210 (1)- Ata b. es-Saib bildiriyor: Ebu Abdirrahman es-Sülemi'nin yanına girdiğimde sabah namazını kılmış namahgahında oturuyordu. Ona: "Yatağına kalksan daha fazla rahat edersin" dediğimde şu karşılığı verdi: Hz. Ali'den işittiğime göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle bu yurmuştur: ''Sabah namazını kıldıktan sonra (güneş doğana kadar) namazgahında oturan kişiye melekler: ''Allahım! Onu bağışla! Allahım! Ona merhamet et'' şeklinde hayır duada bulunurlar. (Namazgahta) namazı bekleyen kişiye de melekler: ''Allahım! Onu bağışla! Allahım! Ona merhamet et'' şeklinde hayır duada bulunurlar.''

 

Bu Hadis Hasendir.

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (597) rivayet etti.

Heysemi (10/107), Bezzar'ı kaynak göstererek zikretmiş ve: "İsnadında son zamanlarında ezberindekileri karıştırmaya başlayan (ihtilat'a düşmüş olan) Ata b. es-Saib vardır" demiştir.

 

 

 

3211 (2)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kul namazı kıldıktan sonra namazgahında oturduğu zaman melekler ona: ''Allahım! Onu bağışla! Allahım! Ona merhamet et'' şeklinde hayır duada bulunurlar. Diğer vaktin namazını beklemek üzere namazgahında oturduğun zaman da melekler ona: ''Allahım! Onu bağışla! Allahım! Ona merhamet et'' şeklinde hayır duada bulunurlar.''

 

Bu Hadis Hasendir.